Грамоти за художниците ни от Дирекция на ПРИРОДЕН ПАРК "БЕЛАСИЦА"

                                            Ден на ученическото самоуправление

 Ученици от ОУ "Димчо Дебелянов", гр. Ихтиман  са финалисти във Втори Национален преглед-конкурс за смешна детска рисунка 2024, организиран от Съюз на българските художници.
Анелия Радева - VI a клас
Емануил Симеонов - VI a клас
Цветелина Василева - VII клас
Рисунките на финалистите ни, както и на другите участници от нашето училище са подредени в 49 Национална изложба на карикатурата.

                                                                Готови за Великден!

                                                            ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА

    Всяка година на 22 април  отбелязваме Световният ден на Земята. 

                                                                       ЗАСАЖДАМЕ БЪДЕЩЕ                                                                                                          Учениците ни отново се включват в каузата на Гората.бг, като засадиха елхички в двора на училището.

 Екскурзия до родното място на Димчо Дебелянов - гр. Копривщица.Посетихме къщата на поета, мост "Първа пушка", както и домовете на други бележити българи.

 НП "Заедно в изкуствата и спорта"- Боядисване на тениски с техниката Tie-dye

                                           Световният ден на водата - 22 март 

 Ученици от ОУ "Димчо Дебелянов" отбелязаха Световния ден на водата /22 Март/, като участваха в конкурс за рисунка на тема „ВОДА ЗА МИР“, организиран от Център по Компетентност „Clean & Circle“. Участниците получиха сертификати и възможност да посетят и да участват в научно-популярно изследване на водите в Лабораториите на Биологически факултет /Катедра по Обща и приложна хидробиология.

 Учениците от група "Живопис"  по НП "Заедно в изкуствата и спорта" представиха презентации за велики художници, направиха табла и пресъздадоха едни от най-известните им картини.

 Тази година мотото на Живот със Синдром на Даун е "Аз приемам". Ние в ОУ"Димчо Дебелянов", приемаме слънчевите деца

 

                                             Трети март- Ден на Освобождението на България от османско иго 

      Ученици от VII клас  наградени с  грамоти и медали от конкурс за рисунка "Баба Марта ни закичи с минзухар и кокиче", организиран от НЧ "Пробуда -1880г." гр. Бургас. III място - Валери Балкански, III място - Цветелина Василева. Поощрителни награди за Милен Златарев, Мартин Чавдаров и Теменужка Ангелова

                                          Баба Марта

                    28 февруари – Световен ден на розовата фланелка! ,,Не" на тормоза в училище!

   Състезание между първите класове ,, Най- добър математик"                                                              Първите трима 

 В  големия салон на читалище "Слънце", гр. Ихтиман  бе представен спектакъла "Спасителят" от Валентин Балабанов. Пред пълния салон от ученици, чрез постановката бе представена темата за наркотичните вещества  и зависимостта към  тях. Спектакълът беше със специалното участие на Театрална формация "Улична банда" и актьора от сериала "Под прикритие" - Ивайло Захариев, който след края на представлението проведе разговор с присъстващите. Разказа им своята лична история и отговори на всички въпроси на учениците.

 Радостин Йорданов  от I"а" клас е финалист в "Олимпиада Кингс".

  Цветелина Василева, ученичка от VII клас в ОУ "Димчо Дебелянов",гр. Ихтиман се класира на второ място  в конкурс за рисунка на тема "Левски през моите очи" .

Ученици от ОУ ,,Димчо Дебелянов", гр. Ихтиман  почетоха паметта на Апостола

 

 Занимания по интереси в ЦДО

 Техники със сух пастел-НП "Заедно в изкуствата и спорта"

                                                  ПРОЕКТНО БАЗИРАНО ОБУЧЕНИЕ

Основно училище “Димчо Дебелянов” – гр. Ихтиман е втори дом на около 300 деца от ромски произход. Учителите се сблъскват всеки ден с редица трудности и търсят най-подходящите проектни дейности и стратегии, за да предизвикат интереса на учениците към учебния процес. През миналата учебна година г-жа Йорданова за първи път става класен ръководител на 5. клас. Пред нея се появява нелесната задача да обедини и сплоти класа. По време на посещения заедно с колеги в домовете на децата, г-жа Йорданова наблюдава, че никъде не се отглеждат цветя. “Забелязах, че само пред една къща имаше няколко саксии с цветя. Всички останали малки дворчета не бяха добре поддържани. От тук ми хрумна идеята как мога да променя нагласата у учениците и да създадем градина в училищния двор”, допълва г-жа Йорданова.

КАК ДА ПРИЛОЖИМ?

На първо място е важно да се сдобиете с необходимите материали, както и с пространство, което може да използвате през цялата учебна година. “В училищния двор имахме свободно място, което с разрешение на директора превърнахме стъпка по стъпка в градина”, споделя г-жа Йорданова. Целият процес се проследява и записва от “градинарите” в собствените им дневник-хербарии. “Изработва се дневник-хербарии, в който се записват дата на засаждане, поникване и цъфтеж на растенията, рисунка, хербарии и характеристика на растенията”, допълва г-жа Йорданова.

Първите растения се посяват в чашки. Всеки ученик се грижи за своето семенце и описва напредъка в развитието му. Най-често попълването на дневника се осъществява в часа на класа, занимания по интереси или изобразително изкуство.

Когато растенията са достатъчно стабилни, следва засаждането им в градината. Заедно с първите растения от чашките, учениците засаждат и първите си дръвчета от гората.бг. През цялата година е необходима регулярна грижа за почвата, поливане на растенията, отстраняване на плевели, както и водене на дневника-хербарии. Изработването на табели за растенията, включващи стихотворения на Димчо Дебелянов, дава възможност на учениците да се запознаят с творчеството на автора, както и да почетат патрона на училището си. “Учениците сами подбират стихотворенията на Дебелянов. Тъй като вкъщи нямат достъп до принтер и ламинатор, този проект им дава възможност да развият и технични умения”, допълва г-жа Йорданова.

Проектът е приложим не само за прогимназиален етап, но и за начален и гимназиален след адаптиране. “Сама по себе си добрата практика позволява надграждане и продължаване всяка следваща година с грижа и засаждане на нови растения, както и грижа за многогодишните такива, като всичко това се описва в дневника от учениците”, споделя учителката.

ЗАЩО ДА ОПИТАМЕ?

Учениците създават и се грижат за цветна градина, забавлявайки се и учейки. Прилагат теоретични знания по човекът и природата, технологии и предприемачество, изобразително изкуство и български език и литература, придобити в учебните часове.

Чрез създаването на “Дебеляновите градинари” г-жа Йорданова постига основната си цел, а именно да възпитава етика у учениците чрез извънкласна дейност. “Чрез споделената практика в учениците се породи желание за научаване на нови неща, започнаха да търсят сами информация за различни видове растения, интересни факти и начин на отглеждане. Ангажираха се с ежедневни грижи, което спомогна и за интереса към училище и редовното посещаване”, споделя г-жа Йорданова. Родителите забелязват активността на децата си и се гордеят с постигнатите резултати, което от своя страна спомага за по-ефективната комуникация между родители и учители. Цветната градина в училищния двор успешно се превръща в продължение на класната стая. Тя не само обединява знанията и уменията по различните предмети на учениците, но и ги прави задружни и подкрепящи се.

Споделяме ви още мотивиращи и вдъхновяващи статии за това защо и как да създадем зеленчукова градина, както и как да “си отгледаш” сплотена общност чрез градинарството.

https://prepodavame.bg/kak-debelyanovite-gradinari-ot…/…

                                                                                                                                 Цветелина Милева

 Група "Живопис"  по НП "Заедно в изкуствата и спорта"  посетиха  изложба в Исторически музей гр. Ихтиман.

 Учениците от група "Живопис"  по НП "Заедно в изкуствата и спорта"се запознаха с живота на Ван Гог и неговото творчество.Те рисуваха вдъхновени от картините му, а след това изработиха и табла.

 Акварелни техники - акварел и тънкописец  - Група "Живопис" - НП "Заедно в изкуствата и спорта"

 Рисунки със сух пастел  на група "Живопис" - НП "Заедно в изкуствата и спорта"

 В час по Физика и астрономия ни беше на гости електротехник, от който седмокласниците научиха интересни неща за електричеството. Часът завърши с изработване на макети, на които учениците свързаха батерии с лампи.

 Проект за слънчевата система изработен от Мария Радева - V "б" клас

     Читалище „Слънце-1879” благодари на учениците, учителите и директорката на ОУ „Димчо Дебелянов” за настроението, което ни създадоха с представената празнична програма. Сигурни сме, че след това наричане новата година ще бъде прекрасна, успешна и здрава!

        Учениците от ОУ " Димчо Дебелянов " направиха приятна изненада на Кмета на Община Ихтиман. С песни, стихотворения и танци, децата поздравиха общинското ръководство и пожелаха светли и спокойни Коледни и Новогодишни празници.

                С коледни песни и танци премина тържеството на ОУ "Димчо Дебелянов".В това магично време от годината, учениците пожелаха здраве, щастие и късмет.

     Празниците са повод за радост и много усмивки. Особено любими на всички са коледните празници, които свързваме с размяна на подаръци и на коледни картички. А в две български училища Коледа винаги ще напомня за началото на ново приятелство. Приятелство, започнало от размяна на картички, което се надяваме да прерастне и в нещо много по-значимо за учениците.Ученици от ОУ “Димчо Дебелянов“ гр. - Ихтиман и техни връстници от ОУ "Никола Парапунов" - гр.Разлог изработиха и изпратиха едни на други коледни картички с писма, с цел запознанство и откриване на приятел извън границите на общините.

    Учениците от ОУ "Димчо Дебелянов" получиха грамота  за отлично представяне в национален конкурс за рисунка "Златна есен - плодовете на есента"  в гр. Севлиево.

     В седмицата преди Коледа, Основно училище „Димчо Дебелянов“ представи дейностите по НП „Заедно в изкуствата и спорта“. Групите по „Баскетбол“ и „Футбол“, ръководени от г-жа Антоанета Керезова и г-н Иван Генинпанев, участваха в турнири по съответните спортове, където показаха и новите екипи, закупени със средства от програмата.В малкия салон на Читалище „Слънце“, групата “Български народни танци“, ръководена от г-н Владислав Василев, представи танц с красиви нови носии. А във фоайето на читалището пък беше разположена изложба на група „Живопис“, с ръководител г-жа Габриела Йорданова. Носиите, платната изрисувани с професионални бои и стативите също са закупени със средства по Националната програма.

     През месец декември 2023 година, комисията по БДП към ОУ "Димчо Дебелянов" гр. Ихтиман, проведе изнесена беседа по пътна безопасност на тема "Безопасното движение по пътищата на пешеходците и спирачния път на автомобилите при заледяване".

  Във връзка с изпълнение на  Годишния план за дейността на ОУ ,,Димчо Дебелянов“,  гр. Ихтиман  за 2022-2023 година,  в периода 24-25  юни 2023 г. в хотел ,,Мериан  Палас “ , гр. Стара Загора, Сдружение ,,Алианс за регионални и граждански инициативи"/АРГИ/ ,гр. София,  ще   проведе обучение на педагогическите специалисти от образователната институция на тема: ,,Прилагане на рефлексивния подход в обучението за стимулиране на творческата активност на учениците“, с продължителност 16 академични часа.

     На 1-ви юни се проведе футболен и баскетболен турнир между всички училища в общината, по случай деня на детето. Традиционно и тази година домакин беше ОУ"Димчо Дебелянов", чиито мажоретки откриха празника. Във футболната надпревара на четвърто място се класираха отбора на ОбУ"Христо Смирненски" с.Вакарел, на трето - СУ "Христо Ботев" гр. Ихтиман. На второ място се класираха отбора на ОУ" Димчо Дебелянов" гр.Ихтиман, а на първо- ОУ "Св.Св.Кирил и Методий".Кмета на Община Ихтиман - г-н Калоян Илиев награди всеки отбор с купа.В баскетбола отборът на ОУ"Димчо Дебелянов" победи СУ"Христо Ботев" с 21 на 6. Мачът беше част от заключителната програма на НП "Заедно в изкуствата и спорта".

      Началникът на РУО - София област г-жа Росица Иванова връчи Годишните награди за директор, учител, ученик и училище на Регионалното управление на образованието - София област за принос и високи постижения за 2023 година.Церемонията се състоя в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" в град София. Официален гост на събитието на 2 юни беше д-р Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката, която връчи почетното отличие на МОН - грамота "Неофит Рилски" на 12 учители от Софийска област. Г-н Владислав Василев - старши учител по Компютърно моделиране и информационни технологии  в ОУ "ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ",гр. Ихтиман бе награден с грамота "Неофит Рилски" за своята  цялостна професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищно образование.

                                               Запознайте се с учителите на ОУ "Димчо Дебелянов"

       Представяме Ви,  Вероника Христова – директор на ОУ „ Димчо Дебелянов“ и учител по музика.Вероника Христова е учила в Нов Български Университет, вокално майсторство по поп и джаз пеене в класа на големия композитор Ангел Заберски, паралелно с това изучава и народно пеене при примата на българския фолклор Вълкана Стоянова.Завършва с отличие своята магистратура по вокална педагогика и от 2008г. преподава музика в нашето училище.Като студент тя работи в частен музикален театър „ Одеон“, като артист- хорист, през 2003 година работи в държавна опера Стара Загора изнасяйки представления по целия свят до 2005г.От 2005г. до 2008г. работи в женски хор „Ангелските гласове“, а от 2019г., г-жа Христова работи във фолклорен хор „Космическите гласове от България“.От 2008г. до сега Вероника Христова работи в ОУ „ Димчо Дебелянов“, като учител и вНЧ „ Слънце“, като ръководител на дамска вокална група „Солей“.Като преподавател по музика основава училищна вокална група „ Ихтимански гласове“, със своя разнообразен репертоар от автентичен фолклор, обработен фолклор и детски забавни песни, печелят много награди в различни конкурси.Като директор от 2018г. , г-жа Христова се стреми да привлича родителите, като партньори на училището да изгражда отношения на сътрудничество между учители и родители. Успя да направи училището активно в намирането на подходящи форми на работа, като позволява всеки родител и ученик да открие себе си и да се включи според възможностите си. Изцяло работата на г-жа Христова е подчинена на мотото „ Как да направим училището по-добра среда за всички нас“. Подкрепя екипната работа на колегите си и мотивира, стимулира и съдейства за професионалното им израстване, като дава личен пример завършвайки втората си магистратура „Лидерство и мениджмънт в образованието“.Днес Основно Училище „ Димчо Дебелянов“, има напълно завършен европейски облик, благодарение на уменията на г-жа Христова да комуникира и работи изключително успешно с партньори от всякакъв вид и ранг и да постига високи резултати.Турнета:САЩ – Ню Йорк, Флорида Тампа, Лос Анджелис - 2003г., 2004г.Дания – Копенхаген - 2004г.Италия – Рим, Арецо, Венеция, Чинчиано Терме, Флоренция - 2004г., 2008г.Франция- Ница, Париж – 2005г.,2007г.Австрия -Виена – 2006г.,2008г.Участия във фестивали:Австрия -Виена – 2014г.Чехия – Прага – 2015г.Унгария – Будапеща – 2016г.Сърбия – Белград - 2017г.Черна гора – Будва – 2018г.Гърция – Паралия Катерини – 2019г., 2022г.

       Владислав Василев завършва Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив в специалността „Българска народна хореография“ с професионална квалификация „Хореограф-режисьор“ в курса на проф. Даниела Дженева.През 2007 година постъпва като танцьор в ТА „Слънце“ при НЧ „Слънце“, град Ихтиман.През 2013 година е назначен като помощник хореограф на ансамбъла, а от 2017 до сега е негов хореограф.През 2019 година постъпва като хореограф в ОУ „Димчо Дебелянов“. Работи с деца от първи до седми клас. С тях взема участие във всички училищни празници и тържества.През 2022 година завършва допълнителна квалификация „Учител по информатика и информационни технологии“ в Тракийски университет, град Стара Загора, през 2023 година придобива трета професионално-квалификационна степен и е назначен като старши учител.С ТА „Слънце“ взема участие и реализира множество представяния в страната и чужбина – Турция, Гърци, Унгария, Италия, Хърватска, Македония, както и конкурси в София, Пазарджик, Самоков, Велико Търново, Приморско, Китен и други. На тях ансамбъла завоюва множество отличия и първи награди.

                                                            Светли великденски празници

                                              Художниците ни отново с грамоти от конкурс

               Учене чрез игра с LEGO® EducationОбразователните решения от LEGO® Education се фокусират върху подходите "учене чрез игра" и "учене чрез правене", като дават нов облик на ученето и предефинират Играта.Комплектите допринасят за развиването на уменията на 21 век и подготвят децата за професиите на бъдещето.Решенията се фокусират върху различни образователни потребности и STEM дисциплини, развиват ключови компетенции за всеки образователен етап и изграждат междупредметни връзки, което води до по-лесно преминаване към проектно базирано обучение.

                                                  Ден на Земята - ВСЕКИ ДЕН!

       Учениците от ОУ "Димчо Дебелянов" успешно се грижат за двора на училището! Всяка година сами засаждат различни видове дръвчета - акация, слива, бук, дъб, вишна и бор.През последните два месеца те засяха семена на цветя и изработиха дневници-хербарии, в които записват характеристиките: дата на засаждане, цъфтеж, рисунка и хербаризирана мостра от всяко растение в двора на училището.🪻🪻 Учениците прекопаха цветните площи и насадиха нови едногодишни и многогодишни цветя и храсти.⚘️⚘️⚘️Започна и поставяне на цветни табелки с името на всяко растение, които включват и стихотворение на Димчо Дебелянов - патрон на училището, с което спомагат за запознаване и по-лесно научаване на творчеството на поета.Чрез грижите за растенията, училищния двор успешно се превръща в продължение на класната стая. Има ползотворна физическа активност, възпитава се естетика у децата, повишава се ефективността на извънкласната дейност. Учениците придобиват знания и развиват практическите си умения.

                                    ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ“

     В навечерието на 136-ата годишнина от рождението на един от най-нежните и любими български поети – Димчо Дебелянов, в големия салон на НЧ “Слънце -1879“ гр. Ихтиман, се проведе тържествен концерт, подготвен от учители и ученици на Основно училище „Димчо Дебелянов“.Тържеството бе открито с образа на поета, който пишеше за бащината си къща. След него пълната зала видя мажоретки и моряци, танца на малките цветя от подготвителната група, както и чу стихотворения за Димчо Дебелянов, написани от самите ученици, а Райна Попгеоргиева развя знамето на свободата. Настроението повдигнаха красивите танцьорки на „Руско - цигански романс“, дайретата на учениците изпълняващи „Тарантела“, както и танц изпълнен на песента „Виждам те, гледам те“. Публиката бе силно разчувствана от песента „Българско дете“ на първокласниците, а красивите гласове на вокалната група ръководена от директора на училището – Вероника Христова, впечатли с изпълнение на автентични фолклорни песни.Училището беше поздравено за празника си с изпълнения на ТА“Слънце“, ВГ“Солей“, ТС„Звездните миньони“ от 28 СУ „Алеко Константинов“ гр.София, както и от младата и талантлива певица от Хисаря – Радост Христова. Приятна изненада за ученици и гости на събитието беше танца на учителите, а във фоайето на читалището можеше да се разгледа изложба с рисунки на учениците от групата „Арт терапия“.Финалът беше чувствен и грандиозен със сглобяване на портрет с лика на патрона на училището – Димчо Дебелянов, а учители и ученици заедно се поклониха пред делото на поета.Директорът г-жа Вероника Христова поздрави гостите и разказа за дългият път извървян с учители и ученици - промяната на облика на училището, чрез реновиране и модернизиране на вътрешния и външен дизайн, както и промяната на стилът на преподаване с нови и иновативни методи с цел разнообразяване на учебното съдържание, разкри и най-новият творчески проект на училището – менторската програма „Скритите таланти“, който ще даде шанс за развиване на таланта на всяко дете от най-ранна детска възраст и подпомагането му да продължи образованието си в избраната от него област в сферата на музиката, танцовото изкуство, изобразителното изкуство и спорта.На празника присъстваха кмета на Община Ихтиман – г-н Калоян Илиев и общинското ръководство, г-жа Мария Янкова – бивш директор на училището, както и преподаватели от Нов български университет.

  Успешно участие в квалификационен кръг на Олимпиади Кингс. Учениците от II"а" и IV"а" клас получиха максимума от 100 точки по математика и български език и са класирани за финалния кръг.

 

     Във връзка с изпълнение на  Годишния план за дейността на ОУ ,,Димчо Дебелянов“,  гр. Ихтиман  за 2022-2023 година,  в периода 03-04 декември 2022 г. в хотел ,,Феникс“ , гр. Хисаря, фондация ,,Кузманов“  ще   проведе обучение на педагогическите специалисти от образователната институция на тема: ,,Методика на интерактивното обучение по БДП за деца и ученици“, с продължителност 16 учебни часа.

        На 14.05.2021г Държавната агенция за закрила на детето връчи ежегодните си награди „Празник на доброто ". Агенцията отличи 25 посланици на доброто за 2020година – личности, професионалисти и организации, чийто истории заразяват всички нас с пример за доброта. Сред наградените добротворци тази година е и началният учител Даниела Докторова от ОУ "Димчо Дебелянов“, град Ихтиман. Тя бе една от тези 25-ма, сред които бяха и д. ик. н. Янка Такева, Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, Силвия Лулчева, ултрамаратонецът Красимир Георгиев, BTV“ Бригада Нов дом“, Фондация“ Карин Дом“ и други. В същия ден, бе проведен конкурс „Учител на годината „, организиран от СБУ. Награден учител е госпожа Антоанета Керезова – главен учител в ОУ „Димчо Дебелянов „град Ихтиман.

 

 

                                           ОУ „Димчо Дебелянов” взе участие в V- та Национална                                                                                                                        Научнопрактическа Конференция

         На 28.10.2020г- 30.10.2020г в гр. Велинград се състоя юбилейната V- та Национална Научнопрактическа Конференция „Добри педагогически практики в областта на образователната интеграция на деца и ученици от етническите малцинства”. Форумът бе открит на 28.10. от министъра на образованието и науката господин Красимир Вълчев и д.ик.н. госпожа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители.

До конкурса бяха допуснати 50 разработки на училища. Основно училище „Димчо Дебелянов” бе сред класираните училища. Училището представи своята добра практика пред своите колеги, участници от цялата страна и пред жури в състав:

Проф. д.н. Пламен Макариев

Доц. д.н. Йосиф Нунев

Проф.д-р Янка Тоцева

Доц . д-р Лиляна Стракова

Доц. Д-р Емил Бузов

За награждаването на участниците пристигна зам. Министър г-жа Таня Михайлова. Всички участници получиха грамоти за участието си в V- та Национална Научнопрактическа Конференция. Срещата бе ползотворна за всички.

                                                                                             Даниела Докторова

 

                          Поздрав от Директора на ОУ“ Димчо Дебелянов“, гр.Ихтиман

     Днес е 15 септември, но учебната 2020/2021 година не започва традиционно-започва една от най-необикновените години за българското образование. Именно в тази 2020 година почувствахме истински ролята на учителя и видяхме училището в друга светлина.

Кризата ни даде друга гледна точка за значението на образованието и ни принуди да преосмислим живота си, ценностите си и целите си. В условията на трудности и неизвестност всички - учители, директори и родители се мобилизираха и дадоха всичко от себе си, защото осъзнаха, че уроците не трябва да спират, че образованието наистина е нашата обща и безусловна ценност.

Уважаеми учители,

вие ни дадохте важен житейски урок- когато обичаш децата и когато учителството е призвание, а не просто професия, можеш да надскочиш собствените си страхове и да повярваш в себе си. Вие бяхте смели и преобърнахте стереотипи, трупани в обществото с години- от вашия безкомпромисен професионализъм и отдаденост зависи успеха на всяко дете.Научете ги да бъдат смели като вас и без страх да решават житейските задачи! Научете ги да мислят!

И днес вие заставате пред учениците въпреки опасностите, за да им предадете един от най-важните житейски уроци- да бъдем единни и солидарни. Вие успяхте да върнете доверието в българското училище!

Уважаеми родители,

от успеха на вашите деца зависи нашето утре. Не се колебайте винаги да изисквате най-доброто за тях.Имайте повече доверие на учителите, защото и те, както и вие, искат вашите деца да растат здрави и смели, да ги научат да бъдат уверени и успешни личности,да бъдат лидери! Не забравяйте, че от вашия пример зависи дали ще обикнат училището и дали ще станат добри хора!

Скъпи деца и ученици,

вярвам, че мечтите могат да се сбъдват, ако се стараеш всеки ден, ако се трудиш неуморно и не се отказваш, ако вярваш в себе си , така както всички ние вярваме във вас! Знам и вярвам, че всеки може да успее,щом има желание, може да мечтае смело и да постигне целите си. Вие сте орисани да живеете в сложни времена , всеки ден е ново предизвикателство и точно в тази интересна година ще научите важни уроци, които няма да намерите в учебниците-как да бъдете добри и да помагате на другите.

Помнете, че училището е мястото , където споделяте общи мечти и ценности, където ще се научите да мислите свободно и критично! Учете, мислете и играйте!

                                                       Честита нова 2020/2021 година!

 

                                                                       Слово за 24-ти май

                                        от директора на ОУ“Димчо Дебелянов“, г-жа Вероника Христова

                В своята история българският народ е преживявал много изпитания, гравитирал е в различни посоки. Но в тия колебания той е запазил едно нещо неоспоримо – своя език и писменост.                                                                                                                                                                           Делото на светите братя Кирил и Методий е вечно, защото обединява всички. Словото ни е запазило от много несгоди и ни осигурява живот в бъдещето. То ни пази и днес, когато имаме най –голяма нужда да бъдем заедно, за да оцелеем физически и духовно.                            

Празникът 24-ти май се чества у нас повече от век и половина. Денят на българската просвета и култура. Това, с нищо несравнимо в българската история дело, е големият повод да се гордеем, че сме българи повече от единадесет века. 24-ти май не е просто поредният официален празник – това е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето място в историята на Европа.           

Тази година ние няма да излезем с цветя и с ликовете на светите братя Кирил и Методий, няма заедно да пеем тържествения химн в тяхна прослава, но всеки в сърцето си ще носи обич и признателност към делото им, към своите учители. Заедно с нашите ученици от   ОУ “Димчо Дебелянов“ доказахме, че можем да се справим с всички предизвикателства, изправили се на пътя ни. Продължихме напред и не допуснахме да има деца, до които не достигна словото. Всички отстоявахме своето място в борбата със световната пандемия КОВИД 19. Родителите подкрепиха децата си и ни помогнаха да вървим по пътя на науката. Днес това е доста трудно, но ние няма да се откажем да следваме мечтите си.Ще продължим достойно напред, така както светите братя Кирил и Методий и техните ученици са преодолели всички трудности по пътя си, за да пребъде славянското четмо и писмо.                                                                               

             Честит празник! Бъдете здрави и вървете смело по пътя на науката!                              

 

24 май е един от най-светлите български празници. На тази дата честваме Деня на славянската писменост и култура. Това е празникът, който се чества от най-дълго време в нашата история. Въпреки противоепидемичната обстановка учениците от ОУ „Димчо Дебелянов“, град Ихтиман, продължиха традицията и подготвиха кратък он-лайн поздрав към всички учителите и директори за 24 май.

Без значение къде се намира човек, трябва да пази спомена от този светъл майски ден.

Линк към клипа:

https://www.facebook.com/balabanova.aleksandrina/videos/2980230565431639

 

 

   Децата от Вокална група,,Ихтимански гласове“ към ОУ ,,Димчо Дебелянов“ – град Ихтиман поздравиха всички ученици с възстановка на два пролетни ритуала на различни етноси – българския фолклорен обичай ,,Пеперуда“ и уникалния ромски ,,Мортофел“.

Участниците в тези празнични автентични обичаи желаят на всички свои съученици много здраве и успехи в начинанията им, особено в това време на социална изолация ,когато всички трябва да сме обединени и единни, защото само заедно можем!

Обичаят ,,Пеперуда“ няма точна дата в празничния ни календар, но се изпълнява винаги, когата има нужда, като в същността си е своеобразна молба към Бог: за здраве и берекет, за съживяване на природата с пролетен дъжд.Млади момичета, накичени със зеленина и пременени в нови носии обикалят из селото, водени от най – малкото момиче сред тях и молят небето да се отвори и да напои сухата земя.

Като уникален пролетен празник на ромите е ,,Мортофел“ – ритуал, свързан с водата и нейната ,,жива“ сила като опит на младите момичета да прекрачат настоящето и да   надникнат в бъдещето си.

Линк към клипа на пролетният празник:

https://www.facebook.com/balabanova.aleksandrina/videos/2980029948785034

 

 

                                                Празник на Християнското семейство и младеж

                                                         в ОУ „ Димчо Дебелянов“ гр.Ихтиман

      На 21 ноември християнският свят отбелязва един от най-големите си празници- Въведение Богородично. Този ден е обявен и за празник на Християнското семейство и младеж.

Учениците от ОУ „ Димчо Дебелянов“, град Ихтиман организираха тържество, за да отбележат този ден. Гости на празника бяха: г-жа Росица Иванова- началник на РУО- София регион и г-н Мирослав Братоев- старши експерт ОНГОР, учители и родители.

Християнските ценности и значимостта на семейството бяха вплетени в стихове, изпълнени от учениците от VI клас, изучаващи ФУЧ „Религия“. Искрени и топли звучаха думите, показващи колко силни са семейните връзки в нашия забързан и динамичен свят. Децата чрез стиховете си убедиха възрастните, че домът ни е там, където е семейството. Учениците изпълниха и песен за приятелството и неговата сила. Тържеството продължи със сценка от две части, изпълнена от четвъртокласниците с класен ръководител Валентина Чокурова. Децата с много жар показаха влизането на невръстната Мария в Йерусалимския храм и празничното настроение на нейното семейство и близки. Празникът завърши по стара българска традиция с хоро.

                                                                                                                         И. Гелева- ръководител ФУЧ „Религия“

                                                  Обучение по безопасност на движението

 

               На 30.10.2019г. в ОУ "Димчо Дебелянов", се проведе обучение по безопасност на движението с участието на инспектор Пътна Полиция Георги Митев и инспектор ДПС  Събина Иванова. В него взеха участие ученици от втори и трети клас, като същото се проведе на новооткрита площадка в двора на училището. Учениците се научиха как безопастно да пресичат на пешеходна пътека, как да пресичат,ако има светофар. Обогатиха знанията си за движението по велоалея, също и какви действия да предприемат при пътно произшествие.

 

                          Участие на ОУ,,Димчо Дебелянов" в Националната  кръгла маса по НП „Квалификация”, 2019 г.

 

      Представител на ОУ,,Димчо Дебелянов“ гр. Ихтиман взе участие в Националната кръгла маса по НП „Квалификация”, 2019 г. на тема: „Проблеми на подготовката и квалификацията на педагогическите специалисти“, която се проведе на 24 и 25 10.2019г. в гр. Панагюрище под патронажа на Министерството на образованието и науката.В нея взеха участие Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Таня Михайлова – заместник-министър на образованието и науката,представители на Министерството на младежта и спорта и Министерството на културата, Росица Иванова -началник на РУО София регион и представители на регионални управления на образованието- Пазарджик, Пловдив, Велико Търново и Габрово,Галина Матанова - заместник –кмет на община Панагюрище ,представители на социалните партньори- СБУ към КНСБ, НУС към КНСБ, СО към КТ „Подкрепа, СРСНПБ,СДСОРБ,

представители на висши училища -СУ „Кл. Охридски“, ПУ „П. Хилендарски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ШУ „Еп. К. Преславски“, ЮЗУ „Н. Рилски“, ТрУ – Ст. Загора, НСА „Васил Левски“, Университет „Проф. Ас. Златаров“, ТУ-София, РУ „А. Кънчев“, НСА „В. Левски“, АМТИИ-Пловдив, ВСУ „Черноризец Храбър“ – Варна, Бургаски свободен университет, директори на образователни институции от област Пазарджик, община Панагюрище и от област София-регион.

Дискутирани бяха пресечни гледни точки на университетски преподаватели, директори и социални партньори за :

  • Подготовка и продължаваща квалификация на педагогическите специалисти;
  • Базова подготовка и продължаваща квалификация на педагогическите специалисти - състояние и перспективи;
  • Нормативна среда за реализиране на процеса на първоначална подготовка и продължаваща квалификация педагогическите специалисти;
  • Предприети мерки, свързани с повишаване на качеството на висшето образование. Придобиване на професионална квалификация „учител”;
  • Реализиране на продължаващата квалификация на педагогическите специалисти;

Заместник директорът на ОУ,,Димчо Дебелянов“ Вера Колева представи нашето училище чрез споделяне на положителен опит и иновационни подходи, прилагани в процеса на работата на педагогическите специалисти.

 

Участие на ОУ“Димчо Дебелянов“ в IV –та Национална Научнопрактическа Конференция

 

       От 8 – 10.10.2019 г. се проведе IV –та Национална Научнопрактическа Конференция за представяне на добри педагогически практики в областта на образователната интеграция на деца и ученици от етническите малцинства на МОН съвместно със Синдиката на българските учители. До конкурса бяха допуснати от 146 разработки, само 50. Основно училище “Димчо Дебелянов” бе сред класираните училища. Училището представи своята добра практика пред своите колеги, участници от цялата страна и пред жури в състав:

Председател : проф. д. н. Пламен Макариев

Членове:

проф. д-р Янко Тоцева

доц. д-р Лиляна Стракова

доц. д-р Емил Бузов

доц. д-р Йосив Нунев

     Най- добрите педагогически практики бяха представени в два дни в град Велинград. За награждаването на участниците пристигна зам. министър г-жа Деница Сачева и г-жа Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители. Всички получиха грамоти за участието си в IV-тата Национална Научнопрактическа Конференция. Срещата беше много ползотворна с обмяна на опит и взаимстване на добри практики. Всички си тръгнаха положително заредени, удовлетворени от проведената конференция и си пожелаха до нови срещи.

 Откриване на учебната 2019-2020 година

 

На 1 юни ученици от ОУ „Димчо Дебелянов“ , град Ихтиман  взеха участие в

ХІХ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ЕТНОФЕСТИВАЛ „ДЕЦАТА НА БАЛКАНИТЕ – С ДУХОВНОСТ В ЕВРОПА” в с.Минерални бани, Хасковска област организиран от КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”,със съдействието на Община Минерални бани , под патронажа на г-н Бисер Петков – Министър на труда и социалната политика, с медийни партньори на събитието - БНТ , БНР ,Радио Благоевград.

Участие взеха над 2000 деца, които се представиха в различни категории и възрастови групи.

   Децата от групата по танци към училището представиха танца „Цигански романс“ а песните „Дотекла е река Тунджалия“ и „Чичовите конье“ представи вокалната ни група.

 На церемония организирана от РУО София регион педагогически специалисти от ОУ,,Димчо Дебелянов", гр. Ихтиман бяха наградени по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 

 

 ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА СЛОВОТО,
НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА!

„24 МАЙ Е ЕДИН ВЕЛИКДЕН, 
ВЕЛИКДЕН НА ДУХА И ПРОСВЕТАТА, 
НА ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА НОВИТЕ НАДЕЖДИ“,
ПИШЕ ТИТАНЪТ НА БЪЛГАРСКОТО СЛОВО ИВАН ВАЗОВ.
24 МАЙ Е ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ, НА НАШЕТО САМОЧУВСТВИЕ НА ДРЕВЕН И КУЛТУРЕН НАРОД, НА НАРОД С МИСИЯ И БЪДЕЩЕ!

 

 

       В навечерието на 11-ти май - ден, в който Българската православна църква почита светите братя Кирил и Методий, при изключително тържествена обстановка, в София се проведе двадесет и втория национален конкурс на СБУ „Учител на годината”. До финалния етап в категория ,,Хуманитарни науки“ достигна Паун Паунов - старши учител по български език и литература в ОУ ”Димчо Дебелянов”.Той беше награден със Специалната награда „Учител на годината”от Председателя на СБУ г-жа Янка Такева.

 

                         

 

   Успешно представяне на ученичката  от ОУ " Димчо Дебелянов" град Ихтиман Лилия Запрянова във фолклорния фестивал

                                                                              " Широка лъка" 

 

На 20 Април в Родопа планина – планината на Орфей, в малкото сгушено селце Широка лъка се проведе първият фолклорен фестивал „Широка лъка пее, свири и танцува“. В Националното училище за фолклорни изкуства се бяха събрали над 720 ученика, които премериха сили в различни категории и възрастови групи: народно пеене, инструменталисти и български народни танци.

Във фестивала взе участие ученичката от ОУ „Димчо Дебелянов“ , град Ихтиман – Лилия Даниелова Запрянова от VII клас, която с изпълнението на песните „Слънцето е Яне море“ и „Дотекла е река Тунджалия“, се пребори за бронзовия медал.

Членове на журито бяха десетки академични преподаватели, доказани изпълнители и професионалисти, които достойно оцениха изпълненията на участниците във фестивала.

С подкрепата на ръководителката си г-жа Стела Палийска и Директорката на

ОУ“Димчо Дебелянов“, г-жа Вероника Христова, Лилия доказа, че таланта и усърдната работа водят до успех!

Пожелаваме на Лилия да бъде все така мотивирана и да покорява все по – високи върхове!

                                                22 април-ден на  Земята

Земята ,която ни храни,облича,лекува,която ни дава вода и въздух,днес,22 април,празнува.За своя световен ден тя получи куп изненади от учениците от ОУ,,Димчо Дебелянов“.Те се постараха да докажат,че съдбата и е в ръцете на хора,които могат и знаят,че трябва да се пази и обича.

За учениците от начален курс денят започна с подаръци от по – големите ученици, а именно папка със стихове от деца, посветени на Земята, емблема , поставена на бюрото с надпис,,Пази и обичай Земята“.

Награди получиха всички, отговорили вярно на въпросите от викторината,,Синята планета“.Изложба украси втория етаж на училището, където сръчните ръце на учениците изработиха експонати от материали ,,втора употреба“.Най – много емоции предизвика засаждането на фиданки в двора, като в него се включиха ученици от всички класове.При засаждането на всяка фиданка участваха по двама ученика от клас и те ще полагат грижи за тяхното отглеждане.

Всички бяха съгласни с извода, че животът на Земята зависи от нас!

 

                                                                           Земята ни обича.Тя е нашия общ дом.

                                                                                      Да я обичаме и ние!

КОНЦЕРТ ПО СЛУЧАЙ ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА ОУ „ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ“ гр. Ихтиман

На 29 март 2019 година в сградата на ОУ „Димчо Дебелянов“, бе извършен водосвет по случай отбелязването на 132 години от рождението на поета и патрон на училището- Димчо Дебелянов.

Празникът продължи в големия салон на НЧ „Слънце 1879“, с грандиозен концерт.

Откриването на тържеството започна със слово на директора на училището г-жа Вероника Христова, която поздрави присъстващите ученици, родители и гости, и ги запозна накратко с биографията на поета и историята на основно училище „Димчо Дебелянов“ от основаването му до днес.

Тържеството продължи с богата литературно-музикална програма на талантливи възпитаници на училището. Те рецитираха стихове на поета, пяха автентични български народни песни и представиха на публиката танц „Цигански романс“. Имаше и поздрав от танцов състав на читалище „ Слънце 1879“ с ръководител Владислав Василев.

Основен акцент в програмата бяха гост-изпълнителите от Национално училище за фолклорни изкуства с. Широка лъка, които чрез художествените си състави популяризират фолклорното богатство на България. Учениците показаха висок професионализъм и зарадваха ихтиманската публика със своите изпълнения.Ръководителите им Тома Карапаунов и Ганчо Гавазов благодариха за поканата и обещаха съвместно сътрудничество оттук нататък с основно училище „Димчо Дебелянов“.

Финалът на тържеството беше посветен на най-малките ученици в училището. Те представиха танц „Високи сини планини“. Създадоха много положителни емоции на публиката и с основание спечелиха техните аплодисменти.

           Официални гости на събитието бяха г-н Калоян Илиев - кмет на община Ихтиман, г-жа Даниела Митева – зам. кмет на община Ихтиман, г-н Николай Начев – Председател на общински съвет към община Ихтиман, г-жа Росица Иванова - Началник на РУО София регион, г-жа Силвия Арнаутска – гл.експерт „Образование и здравеопазване“, директори на детски градини и училища от общината, дарители, както родители и граждани.