Във връзка с изпълнение на  Годишния план за дейността на ОУ ,,Димчо Дебелянов“,  гр. Ихтиман  за 2022-2023 година,  в периода 03-04 декември 2022 г. в хотел ,,Феникс“ , гр. Хисаря, фондация ,,Кузманов“  ще   проведе обучение на педагогическите специалисти от образователната институция на тема: ,,Методика на интерактивното обучение по БДП за деца и ученици“, с продължителност 16 учебни часа.

        На 14.05.2021г Държавната агенция за закрила на детето връчи ежегодните си награди „Празник на доброто ". Агенцията отличи 25 посланици на доброто за 2020година – личности, професионалисти и организации, чийто истории заразяват всички нас с пример за доброта. Сред наградените добротворци тази година е и началният учител Даниела Докторова от ОУ "Димчо Дебелянов“, град Ихтиман. Тя бе една от тези 25-ма, сред които бяха и д. ик. н. Янка Такева, Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, Силвия Лулчева, ултрамаратонецът Красимир Георгиев, BTV“ Бригада Нов дом“, Фондация“ Карин Дом“ и други. В същия ден, бе проведен конкурс „Учител на годината „, организиран от СБУ. Награден учител е госпожа Антоанета Керезова – главен учител в ОУ „Димчо Дебелянов „град Ихтиман.

 

                                           ОУ „Димчо Дебелянов” взе участие в V- та Национална                                                                                                                        Научнопрактическа Конференция

         На 28.10.2020г- 30.10.2020г в гр. Велинград се състоя юбилейната V- та Национална Научнопрактическа Конференция „Добри педагогически практики в областта на образователната интеграция на деца и ученици от етническите малцинства”. Форумът бе открит на 28.10. от министъра на образованието и науката господин Красимир Вълчев и д.ик.н. госпожа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители.

До конкурса бяха допуснати 50 разработки на училища. Основно училище „Димчо Дебелянов” бе сред класираните училища. Училището представи своята добра практика пред своите колеги, участници от цялата страна и пред жури в състав:

Проф. д.н. Пламен Макариев

Доц. д.н. Йосиф Нунев

Проф.д-р Янка Тоцева

Доц . д-р Лиляна Стракова

Доц. Д-р Емил Бузов

За награждаването на участниците пристигна зам. Министър г-жа Таня Михайлова. Всички участници получиха грамоти за участието си в V- та Национална Научнопрактическа Конференция. Срещата бе ползотворна за всички.

                                                                                             Даниела Докторова

 

                          Поздрав от Директора на ОУ“ Димчо Дебелянов“, гр.Ихтиман

     Днес е 15 септември, но учебната 2020/2021 година не започва традиционно-започва една от най-необикновените години за българското образование. Именно в тази 2020 година почувствахме истински ролята на учителя и видяхме училището в друга светлина.

Кризата ни даде друга гледна точка за значението на образованието и ни принуди да преосмислим живота си, ценностите си и целите си. В условията на трудности и неизвестност всички - учители, директори и родители се мобилизираха и дадоха всичко от себе си, защото осъзнаха, че уроците не трябва да спират, че образованието наистина е нашата обща и безусловна ценност.

Уважаеми учители,

вие ни дадохте важен житейски урок- когато обичаш децата и когато учителството е призвание, а не просто професия, можеш да надскочиш собствените си страхове и да повярваш в себе си. Вие бяхте смели и преобърнахте стереотипи, трупани в обществото с години- от вашия безкомпромисен професионализъм и отдаденост зависи успеха на всяко дете.Научете ги да бъдат смели като вас и без страх да решават житейските задачи! Научете ги да мислят!

И днес вие заставате пред учениците въпреки опасностите, за да им предадете един от най-важните житейски уроци- да бъдем единни и солидарни. Вие успяхте да върнете доверието в българското училище!

Уважаеми родители,

от успеха на вашите деца зависи нашето утре. Не се колебайте винаги да изисквате най-доброто за тях.Имайте повече доверие на учителите, защото и те, както и вие, искат вашите деца да растат здрави и смели, да ги научат да бъдат уверени и успешни личности,да бъдат лидери! Не забравяйте, че от вашия пример зависи дали ще обикнат училището и дали ще станат добри хора!

Скъпи деца и ученици,

вярвам, че мечтите могат да се сбъдват, ако се стараеш всеки ден, ако се трудиш неуморно и не се отказваш, ако вярваш в себе си , така както всички ние вярваме във вас! Знам и вярвам, че всеки може да успее,щом има желание, може да мечтае смело и да постигне целите си. Вие сте орисани да живеете в сложни времена , всеки ден е ново предизвикателство и точно в тази интересна година ще научите важни уроци, които няма да намерите в учебниците-как да бъдете добри и да помагате на другите.

Помнете, че училището е мястото , където споделяте общи мечти и ценности, където ще се научите да мислите свободно и критично! Учете, мислете и играйте!

                                                       Честита нова 2020/2021 година!

 

                                                                       Слово за 24-ти май

                                        от директора на ОУ“Димчо Дебелянов“, г-жа Вероника Христова

                В своята история българският народ е преживявал много изпитания, гравитирал е в различни посоки. Но в тия колебания той е запазил едно нещо неоспоримо – своя език и писменост.                                                                                                                                                                           Делото на светите братя Кирил и Методий е вечно, защото обединява всички. Словото ни е запазило от много несгоди и ни осигурява живот в бъдещето. То ни пази и днес, когато имаме най –голяма нужда да бъдем заедно, за да оцелеем физически и духовно.                            

Празникът 24-ти май се чества у нас повече от век и половина. Денят на българската просвета и култура. Това, с нищо несравнимо в българската история дело, е големият повод да се гордеем, че сме българи повече от единадесет века. 24-ти май не е просто поредният официален празник – това е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето място в историята на Европа.           

Тази година ние няма да излезем с цветя и с ликовете на светите братя Кирил и Методий, няма заедно да пеем тържествения химн в тяхна прослава, но всеки в сърцето си ще носи обич и признателност към делото им, към своите учители. Заедно с нашите ученици от   ОУ “Димчо Дебелянов“ доказахме, че можем да се справим с всички предизвикателства, изправили се на пътя ни. Продължихме напред и не допуснахме да има деца, до които не достигна словото. Всички отстоявахме своето място в борбата със световната пандемия КОВИД 19. Родителите подкрепиха децата си и ни помогнаха да вървим по пътя на науката. Днес това е доста трудно, но ние няма да се откажем да следваме мечтите си.Ще продължим достойно напред, така както светите братя Кирил и Методий и техните ученици са преодолели всички трудности по пътя си, за да пребъде славянското четмо и писмо.                                                                               

             Честит празник! Бъдете здрави и вървете смело по пътя на науката!                              

 

24 май е един от най-светлите български празници. На тази дата честваме Деня на славянската писменост и култура. Това е празникът, който се чества от най-дълго време в нашата история. Въпреки противоепидемичната обстановка учениците от ОУ „Димчо Дебелянов“, град Ихтиман, продължиха традицията и подготвиха кратък он-лайн поздрав към всички учителите и директори за 24 май.

Без значение къде се намира човек, трябва да пази спомена от този светъл майски ден.

Линк към клипа:

https://www.facebook.com/balabanova.aleksandrina/videos/2980230565431639

 

 

   Децата от Вокална група,,Ихтимански гласове“ към ОУ ,,Димчо Дебелянов“ – град Ихтиман поздравиха всички ученици с възстановка на два пролетни ритуала на различни етноси – българския фолклорен обичай ,,Пеперуда“ и уникалния ромски ,,Мортофел“.

Участниците в тези празнични автентични обичаи желаят на всички свои съученици много здраве и успехи в начинанията им, особено в това време на социална изолация ,когато всички трябва да сме обединени и единни, защото само заедно можем!

Обичаят ,,Пеперуда“ няма точна дата в празничния ни календар, но се изпълнява винаги, когата има нужда, като в същността си е своеобразна молба към Бог: за здраве и берекет, за съживяване на природата с пролетен дъжд.Млади момичета, накичени със зеленина и пременени в нови носии обикалят из селото, водени от най – малкото момиче сред тях и молят небето да се отвори и да напои сухата земя.

Като уникален пролетен празник на ромите е ,,Мортофел“ – ритуал, свързан с водата и нейната ,,жива“ сила като опит на младите момичета да прекрачат настоящето и да   надникнат в бъдещето си.

Линк към клипа на пролетният празник:

https://www.facebook.com/balabanova.aleksandrina/videos/2980029948785034

 

 

                                                Празник на Християнското семейство и младеж

                                                         в ОУ „ Димчо Дебелянов“ гр.Ихтиман

      На 21 ноември християнският свят отбелязва един от най-големите си празници- Въведение Богородично. Този ден е обявен и за празник на Християнското семейство и младеж.

Учениците от ОУ „ Димчо Дебелянов“, град Ихтиман организираха тържество, за да отбележат този ден. Гости на празника бяха: г-жа Росица Иванова- началник на РУО- София регион и г-н Мирослав Братоев- старши експерт ОНГОР, учители и родители.

Християнските ценности и значимостта на семейството бяха вплетени в стихове, изпълнени от учениците от VI клас, изучаващи ФУЧ „Религия“. Искрени и топли звучаха думите, показващи колко силни са семейните връзки в нашия забързан и динамичен свят. Децата чрез стиховете си убедиха възрастните, че домът ни е там, където е семейството. Учениците изпълниха и песен за приятелството и неговата сила. Тържеството продължи със сценка от две части, изпълнена от четвъртокласниците с класен ръководител Валентина Чокурова. Децата с много жар показаха влизането на невръстната Мария в Йерусалимския храм и празничното настроение на нейното семейство и близки. Празникът завърши по стара българска традиция с хоро.

                                                                                                                         И. Гелева- ръководител ФУЧ „Религия“

                                                  Обучение по безопасност на движението

 

               На 30.10.2019г. в ОУ "Димчо Дебелянов", се проведе обучение по безопасност на движението с участието на инспектор Пътна Полиция Георги Митев и инспектор ДПС  Събина Иванова. В него взеха участие ученици от втори и трети клас, като същото се проведе на новооткрита площадка в двора на училището. Учениците се научиха как безопастно да пресичат на пешеходна пътека, как да пресичат,ако има светофар. Обогатиха знанията си за движението по велоалея, също и какви действия да предприемат при пътно произшествие.

 

                          Участие на ОУ,,Димчо Дебелянов" в Националната  кръгла маса по НП „Квалификация”, 2019 г.

 

      Представител на ОУ,,Димчо Дебелянов“ гр. Ихтиман взе участие в Националната кръгла маса по НП „Квалификация”, 2019 г. на тема: „Проблеми на подготовката и квалификацията на педагогическите специалисти“, която се проведе на 24 и 25 10.2019г. в гр. Панагюрище под патронажа на Министерството на образованието и науката.В нея взеха участие Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Таня Михайлова – заместник-министър на образованието и науката,представители на Министерството на младежта и спорта и Министерството на културата, Росица Иванова -началник на РУО София регион и представители на регионални управления на образованието- Пазарджик, Пловдив, Велико Търново и Габрово,Галина Матанова - заместник –кмет на община Панагюрище ,представители на социалните партньори- СБУ към КНСБ, НУС към КНСБ, СО към КТ „Подкрепа, СРСНПБ,СДСОРБ,

представители на висши училища -СУ „Кл. Охридски“, ПУ „П. Хилендарски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ШУ „Еп. К. Преславски“, ЮЗУ „Н. Рилски“, ТрУ – Ст. Загора, НСА „Васил Левски“, Университет „Проф. Ас. Златаров“, ТУ-София, РУ „А. Кънчев“, НСА „В. Левски“, АМТИИ-Пловдив, ВСУ „Черноризец Храбър“ – Варна, Бургаски свободен университет, директори на образователни институции от област Пазарджик, община Панагюрище и от област София-регион.

Дискутирани бяха пресечни гледни точки на университетски преподаватели, директори и социални партньори за :

  • Подготовка и продължаваща квалификация на педагогическите специалисти;
  • Базова подготовка и продължаваща квалификация на педагогическите специалисти - състояние и перспективи;
  • Нормативна среда за реализиране на процеса на първоначална подготовка и продължаваща квалификация педагогическите специалисти;
  • Предприети мерки, свързани с повишаване на качеството на висшето образование. Придобиване на професионална квалификация „учител”;
  • Реализиране на продължаващата квалификация на педагогическите специалисти;

Заместник директорът на ОУ,,Димчо Дебелянов“ Вера Колева представи нашето училище чрез споделяне на положителен опит и иновационни подходи, прилагани в процеса на работата на педагогическите специалисти.

 

Участие на ОУ“Димчо Дебелянов“ в IV –та Национална Научнопрактическа Конференция

 

       От 8 – 10.10.2019 г. се проведе IV –та Национална Научнопрактическа Конференция за представяне на добри педагогически практики в областта на образователната интеграция на деца и ученици от етническите малцинства на МОН съвместно със Синдиката на българските учители. До конкурса бяха допуснати от 146 разработки, само 50. Основно училище “Димчо Дебелянов” бе сред класираните училища. Училището представи своята добра практика пред своите колеги, участници от цялата страна и пред жури в състав:

Председател : проф. д. н. Пламен Макариев

Членове:

проф. д-р Янко Тоцева

доц. д-р Лиляна Стракова

доц. д-р Емил Бузов

доц. д-р Йосив Нунев

     Най- добрите педагогически практики бяха представени в два дни в град Велинград. За награждаването на участниците пристигна зам. министър г-жа Деница Сачева и г-жа Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители. Всички получиха грамоти за участието си в IV-тата Национална Научнопрактическа Конференция. Срещата беше много ползотворна с обмяна на опит и взаимстване на добри практики. Всички си тръгнаха положително заредени, удовлетворени от проведената конференция и си пожелаха до нови срещи.

 Откриване на учебната 2019-2020 година

 

На 1 юни ученици от ОУ „Димчо Дебелянов“ , град Ихтиман  взеха участие в

ХІХ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ЕТНОФЕСТИВАЛ „ДЕЦАТА НА БАЛКАНИТЕ – С ДУХОВНОСТ В ЕВРОПА” в с.Минерални бани, Хасковска област организиран от КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”,със съдействието на Община Минерални бани , под патронажа на г-н Бисер Петков – Министър на труда и социалната политика, с медийни партньори на събитието - БНТ , БНР ,Радио Благоевград.

Участие взеха над 2000 деца, които се представиха в различни категории и възрастови групи.

   Децата от групата по танци към училището представиха танца „Цигански романс“ а песните „Дотекла е река Тунджалия“ и „Чичовите конье“ представи вокалната ни група.

 На церемония организирана от РУО София регион педагогически специалисти от ОУ,,Димчо Дебелянов", гр. Ихтиман бяха наградени по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 

 

 ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА СЛОВОТО,
НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА!

„24 МАЙ Е ЕДИН ВЕЛИКДЕН, 
ВЕЛИКДЕН НА ДУХА И ПРОСВЕТАТА, 
НА ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА НОВИТЕ НАДЕЖДИ“,
ПИШЕ ТИТАНЪТ НА БЪЛГАРСКОТО СЛОВО ИВАН ВАЗОВ.
24 МАЙ Е ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ, НА НАШЕТО САМОЧУВСТВИЕ НА ДРЕВЕН И КУЛТУРЕН НАРОД, НА НАРОД С МИСИЯ И БЪДЕЩЕ!

 

 

       В навечерието на 11-ти май - ден, в който Българската православна църква почита светите братя Кирил и Методий, при изключително тържествена обстановка, в София се проведе двадесет и втория национален конкурс на СБУ „Учител на годината”. До финалния етап в категория ,,Хуманитарни науки“ достигна Паун Паунов - старши учител по български език и литература в ОУ ”Димчо Дебелянов”.Той беше награден със Специалната награда „Учител на годината”от Председателя на СБУ г-жа Янка Такева.

 

                         

 

   Успешно представяне на ученичката  от ОУ " Димчо Дебелянов" град Ихтиман Лилия Запрянова във фолклорния фестивал

                                                                              " Широка лъка" 

 

На 20 Април в Родопа планина – планината на Орфей, в малкото сгушено селце Широка лъка се проведе първият фолклорен фестивал „Широка лъка пее, свири и танцува“. В Националното училище за фолклорни изкуства се бяха събрали над 720 ученика, които премериха сили в различни категории и възрастови групи: народно пеене, инструменталисти и български народни танци.

Във фестивала взе участие ученичката от ОУ „Димчо Дебелянов“ , град Ихтиман – Лилия Даниелова Запрянова от VII клас, която с изпълнението на песните „Слънцето е Яне море“ и „Дотекла е река Тунджалия“, се пребори за бронзовия медал.

Членове на журито бяха десетки академични преподаватели, доказани изпълнители и професионалисти, които достойно оцениха изпълненията на участниците във фестивала.

С подкрепата на ръководителката си г-жа Стела Палийска и Директорката на

ОУ“Димчо Дебелянов“, г-жа Вероника Христова, Лилия доказа, че таланта и усърдната работа водят до успех!

Пожелаваме на Лилия да бъде все така мотивирана и да покорява все по – високи върхове!

                                                22 април-ден на  Земята

Земята ,която ни храни,облича,лекува,която ни дава вода и въздух,днес,22 април,празнува.За своя световен ден тя получи куп изненади от учениците от ОУ,,Димчо Дебелянов“.Те се постараха да докажат,че съдбата и е в ръцете на хора,които могат и знаят,че трябва да се пази и обича.

За учениците от начален курс денят започна с подаръци от по – големите ученици, а именно папка със стихове от деца, посветени на Земята, емблема , поставена на бюрото с надпис,,Пази и обичай Земята“.

Награди получиха всички, отговорили вярно на въпросите от викторината,,Синята планета“.Изложба украси втория етаж на училището, където сръчните ръце на учениците изработиха експонати от материали ,,втора употреба“.Най – много емоции предизвика засаждането на фиданки в двора, като в него се включиха ученици от всички класове.При засаждането на всяка фиданка участваха по двама ученика от клас и те ще полагат грижи за тяхното отглеждане.

Всички бяха съгласни с извода, че животът на Земята зависи от нас!

 

                                                                           Земята ни обича.Тя е нашия общ дом.

                                                                                      Да я обичаме и ние!

КОНЦЕРТ ПО СЛУЧАЙ ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА ОУ „ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ“ гр. Ихтиман

На 29 март 2019 година в сградата на ОУ „Димчо Дебелянов“, бе извършен водосвет по случай отбелязването на 132 години от рождението на поета и патрон на училището- Димчо Дебелянов.

Празникът продължи в големия салон на НЧ „Слънце 1879“, с грандиозен концерт.

Откриването на тържеството започна със слово на директора на училището г-жа Вероника Христова, която поздрави присъстващите ученици, родители и гости, и ги запозна накратко с биографията на поета и историята на основно училище „Димчо Дебелянов“ от основаването му до днес.

Тържеството продължи с богата литературно-музикална програма на талантливи възпитаници на училището. Те рецитираха стихове на поета, пяха автентични български народни песни и представиха на публиката танц „Цигански романс“. Имаше и поздрав от танцов състав на читалище „ Слънце 1879“ с ръководител Владислав Василев.

Основен акцент в програмата бяха гост-изпълнителите от Национално училище за фолклорни изкуства с. Широка лъка, които чрез художествените си състави популяризират фолклорното богатство на България. Учениците показаха висок професионализъм и зарадваха ихтиманската публика със своите изпълнения.Ръководителите им Тома Карапаунов и Ганчо Гавазов благодариха за поканата и обещаха съвместно сътрудничество оттук нататък с основно училище „Димчо Дебелянов“.

Финалът на тържеството беше посветен на най-малките ученици в училището. Те представиха танц „Високи сини планини“. Създадоха много положителни емоции на публиката и с основание спечелиха техните аплодисменти.

           Официални гости на събитието бяха г-н Калоян Илиев - кмет на община Ихтиман, г-жа Даниела Митева – зам. кмет на община Ихтиман, г-н Николай Начев – Председател на общински съвет към община Ихтиман, г-жа Росица Иванова - Началник на РУО София регион, г-жа Силвия Арнаутска – гл.експерт „Образование и здравеопазване“, директори на детски градини и училища от общината, дарители, както родители и граждани.